Novi Sad
08.02.2013.
21:58 > 13:30
Božo Dalmacija, otac Milene Dalmacije koja je nastradala u požaru u diskoteci Kontrast, izrazio je sumnju da je baklja koja je ispala plesačici na bini mogla biti uzrok požara.
  • 10.02.2013 17:46
    Slike predstavlja neizrecivu tugu
    A sto se sudjenja tice, i dalje bih volela da vidim da se sudi nadleznim inspekcijama koje dozvoljavaju rad neprikladnim objektima!
  • Protivpožarac

    09.02.2013 13:15
    Ako je bila u pitanju obična prskalica, slažem se sa profesorom. Međutim, ako je bila u pitanju bakljica, uz svo dužno poštovanje, mislim da čovek nije u pravu. Prvo, baklje poput takvih se prave (između ostalog) na bazi mešavine visokoreaktivnih neorganskih jedinjenja, koja uključuju i metale poput magnezijuma. Kada takva mešavina gori otvorenim plamenom, može proizvesti temperaturu i do 1500 stepeni celzijusa, što je znatno viša temperatura nego pri sagorevanju organskih jedinjenja (pod određenim uslovima i više, ali recimo da su toplotni gubici uzrok ove prve granice). Kritična temperatura pri kojoj sintetičke zavese mogu da se zapale je oko 350- 400 stepeni. Izvesno je da tek ugašena- dakle užarena baklja koja je došla u kontakt sa zavesom imala manje od 1500 stepeni, ali mnogo više od 350 stepeni te je emitovala dovoljnu količinu toplote u vremenskom intervalu dovoljnom da se izazove piroliza zavese,što je rezultiralo otvorenim plamenom koji se, kada su vertikalne površine u pitanju, jednostavno rečeno, širi sumanuto brzo. Posledica termalne dekompozicije složenih lanaca sintetičkih polimera i nekih primesa je i izuzetno velika količina dima, koji uključuje i prisustvo visokotoksičnih supstanci kojih ima znatno manje pri dekompoziciji prirodnih materijala, poput drveta ili pamuka.
  • Pera

    09.02.2013 05:06
    krivicu
    Obicno svale na elektro instalacije i elektricare a najcesci uzrok pozara je ljudski faktor.
    Ne treba podleci histeriji vec utvrditi prave uzroke.
  • ZoranNS

    08.02.2013 23:29
    Ja bih pustio da
    Ja bih pustio da sud završi istragu, ovo mi liči na pritisak na sud i na javnost.
  • novosadjan

    08.02.2013 22:05
    ma treba sve natovariti elektricaru on je buranija pa neka plati za sve nece valda neko skolovan i strucan da odgovara i robija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna